tisdag, december 16, 2008

Klassikergåtan nr 2

Här är andra avsnittet av den uppskattade följetongen Klassikergåtan. Skriv svaret i kommentarerna eller, om ni tycker det är jättelätt och vill kolla om andra klarar det, så kan ni skriva "jag vet, jag vet!" eller liknande.

ps: Vad svår dagens illustrerade klassiker i DN idag var. Jag har ingen aning. ds

16 kommentarer:

meli sa...

Jane Eyre? Jag tänker på den galna kvinnan som förstör Janes klänning, men gjorde hon ens det eller minns jag helt fel? Sen ser bilden lite för stillsam ut...så jag har nog fel...

Lina Neidestam sa...

Meli måste ha rätt! Det måste vara Jane Eyre. Jag älskar Jane Eyre.

Loka sa...

Det är Jane Eyre. Jag tror nog att hon förstörde klänningen men jag kommer inte ihåg exakt hur det var. Det spelar ingen roll, ni gissade ju rätt. Men jag tänkte att den skulle vara just stillsam. Den galna kvinnan smyger sig in i Janes rum medan hon sover... (eller är det Jane själv som är den galna kvinnan, va, va, va?)

meli sa...

"eller är det Jane själv som är den galna kvinnan, va, va, va?"

been there, done that, read the 600+ sidor långa avhandlingen...

Loka sa...

Nå, då kan du svara på frågan då?

Anonym sa...

Tamt och stillsamt.... spelar det verkligen ingen roll hur det var?

Martin sa...

Förundras över den kontrollerade stämningen. Tämjd?

Tess sa...

Fascinerande bild! Och förbryllande att Loka inte minns vad hon utgått ifrån??!!?? Håller med om att det är en stillsam och extremt kontrollerad atmosfär - trots att det handlar om galenskap. Mysko, helt enkelt.

Kajsa sa...

Brrrr.... Kuslig bild. Just stillsamheten, nästan utslätad, opersonlig, gör det skrämmande.

Loka sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Erika sa...

gud vad mycket man kan läsa in i en seriebild då...

Loka sa...

Jag tänker mig som sagt att hon smyger sig in i rummet. Mycket kontrollerat inte alls hysteriskt skrikande (t.e.x.). Men ni som har boken får gärna leta upp stycket så att vi kan få klarhet i frågan. Det var minst två år sen jag läste den senast.

Loka sa...

Dessutom misstänker jag att vissa av ovanstående kommentarer är samma person under olika pseudonym. Kommentarer på det?

Loka sa...

Efter mycket eftersökning på google har jag kommit fram till att både ni och jag hade fel fast på olika sätt. Jag hade fel i att hon bränner upp klänningen, det gjorde hon inte alls. Istället rep hon sönder brudslöjan. Jag måste ha blandat ihop det med när hon senare i boken ränner ner slottet. Ni hade fel i att det var en scen med mycket dramatik. Det är faktiskt en väldigt stillsam scen men den får blodet att isa.

meli sa...

Jag hade rätt på titeln iaf, och att hon inte förstörde klänningen. Och ja, den galna kvinnan är en del av Jane, yeah that's right. Inga följdfrågor.

Martin sa...

Det är väl det som är poängen - stillsamheten?