måndag, maj 10, 2010

Slutet på mr Y

I slutet av förra året fick jag i uppdrag av Jesper Ims Johansson på Lindqvist Publishing att göra omslaget till den svenska utgåvan av Slutet på mr Y av Scarlett Thomas. Handlingen kan beskrivas som en blandning mellan Sophies värld, the Matrix och ... typ nåt som utspelar sig i England. Så här lyder baksidestexten:
"Ariel Manto kan inte tro sina ögon när hon i ett litet antikvariat hittar Slutet på mr Y. Hon vet att den mer än hundra år gamla boken inte bara är extremt ovanlig, den sägs även bära på en förbannelse.
Med Mr Y under armen befinner sig Ariel plötsligt mitt uppe i ett hissnande äventyr på liv och död, i ett virrvarr av sex, agenter, kärlek och tidsresor. Har boken möjligen också något att göra med hennes handledare Burlems mystiska försvinnande?"Detta är resultatet av våra gemensamma ansträngningar:Finns i DIN bokhandel!

fredag, maj 07, 2010

Illustrationer i Absolut gehör


Igår var jag på release för Absolut gehör, en tidning som jag gjorde illustrationer till i mars. Absolut gehör är "ett idémagasin från Länsmusiken i Stockholm och Stockholms Läns Blåsarsymfoniker."
Numret handlar bl.a om den kommande konsertsäsongen som kommer vara den mest jämställda någonsin. Slagordet är "Skippa helskägget!". Det temat passade förstår mig väldigt bra och det var kul att läsa på om hur det står till i musikvärlden. Eller ok, det var ganska nedslående läsning.

Så här står det på sr:s hemsida:
"När musikhögskolorna examinerar musiker är det i princip jämställt i antalet män och kvinnor. Och tittar man i orkestrarna är det också relativt jämställt.
Men när bidragen, stipendierna, priserna och medaljerna delas ut är det män som premieras. Och det gäller även när Statens kulturråd delar ut stöd för artister som ska spela in skivor - förra året utgjorde de kvinnliga artisterna som fick pengar knappt 15 %. Bara vart tredje bidrag från Konstnärsnämndens till musiker och sångare gick till en kvinna. (...)
Och bland svenska skattefinansierade symfoniorkestrar finns det inte en enda kvinnlig chefdirigent 2009 och enligt tonsättarorganisationen Kvast är kvinnliga tonsättare sällsynta när orkestrarna lägger repertoaren. Förra året var 1,2% kvinnor - i år har det ökat något.
Ingen kvinna har någonsin ansetts värd att kallas "Årets jazzartist." Och det statliga stödet till skivutgivning ges nästan uteslutande till män - förra året var bara 6 procent av mottagarna kvinnor."

Fredrik Österling, VD och länsmusikchef, har skrivit om debatten om jämställdheten och musiken på sin blogg.

Eva-Karin Josefsson skrev en väldigt intressant artikel om kvinnor i musikhistorien i SvD 2006 (läs den!). Den börjar såhär:
"En av 1800-talets framträdande franska musikprofiler var kompositören Louise Farrenc, uppmärksammad redan i seklets mitt både för sin originella kammarmusik och för sina symfonier, ofta jämförda med Beethovens och Mozarts. I "Grand dictionnaire universel du XIXe siècle" från 1872 fastslås att hon genom sin talangfullhet som kompositör intar en av de mest framskjutna positionerna i fransk musikhistoria. I Larousses musiklexikon från 1983 omnämns hon som pianolärarinna vid Pariskonservatoriet. Hennes virtuosa musikkompositioner nämns inte med ett ord."

Samma mönster återkommer i såväl konsthistorien som i litteraturhistorien. Kvinnor har i regel inte haft samma möjligheter att hålla på med kultur, men de som trots allt har haft stora framgångar under sin livstid blir ignorerade i historieskrivningen. Och så sitter man där i skolan och läraren säger: "nej, tyvärr, vi pratar inte om några kvinnliga författare/konstnärer/kompositörer för det har inte funnits några tillräckligt stora."


Om man vill läsa en ambitiös och välskriven bok om historiska kvinnor inomolika områden så är mitt stående boktips Nina Burtons Den nya kvinnostaden - Pionjärer och glömda kvinnor under tvåtusen år. Det är en mycket bra bok att ha till hands och den finns i storpocket och kostar inte skjortan!
Här är mina bilder från Absolut gehör:Två enrutor på temat "Skippa helskägget!". Jag har inte gjort enrutor tidigare men det gick ju bra. Den undre bilden kommer förmodligen bli vykort också. 


En bild från min seriestripp om Ethel Smyth.


Två artikelillustrationer på temat musiken och hjärnan. Testade att utveckla min collageteknik på de två sista bilderna. Använder Photoshop till det.

torsdag, maj 06, 2010

Serie i Bang

Lite old news kanske, men jag medverkar i Bangs nördnummer (nr1/2010)! Hittade två foton på Suddenly one day:


Det är något slags mellanting mellan serie och illustrerad text, och det handlar om "nördar" i historien och populärkulturen. Jag berättar bl.a. om Dawn Weiner i Welcome to the dollhouse, Daria i tv-serien med samma namn, drottning Kristina och Jane Austen. Det är lite av en spin-off på mina vanliga historiska porträtt, men denna gång i färg. Köp numret på närmsta välsorterade Pressbyrå.
Bang har dessutom en ny fin hemsida att stoltsera med. Och just det, om man startar en prenumeration på Bang så kan man få min bok som premie!