måndag, maj 02, 2011

Läsrapport 4 (april)


Livläkarens besök av P O Enquist, 1999
Denna omtalade och prisbelönta bok var faktiskt månadens sämsta läsning. Den var okej, men inte mer än så. Jag förstår att Enquists mässande stil med upprepningar och omkväden är just en stil, men om det var upp till mig så hade han gärna fått stryka en fjärdedel. Det historiska temat höll dock intresset uppe genom hela romanen.


Lokal dimma av Eva Björkstrand, 2011
Jag är möjligen jävig eftersom den här boken precis kom ut på Kolik förlag, men det var en riktigt fin läsupplevelse. Boken innehåller korta episoder som är åtskilda men ofta hänger ihop tematiskt. Samt skönhet, våld, dekadens och djur (ofta hundar). Man dras in och dras med. Eva Björkstrands stil är enkel och ren, ansiktsuttrycken är på pricken. Dialogerna sitter som en smäck.


The lessons av Naomi Alderman, 2010
Jag var lite tveksam i början, influenserna från Donna Tarts Den hemliga historien och (framför allt) Evelyn Waughs En förlorad världs var så tydliga att det nästan kändes som någon sorts pastisch, men efter hand fick karaktärerna mer djup och romanen kunde stå på egna ben. Det är en lågintensiv historia om några vänner som träffas när de studerar vid Oxford, och den utvecklas till att bli något av en bladvändare. Det är nog en fördel om man gillar universitetsskildringar.


Stolthet och fördom av Jane Austen, 1813
Precis så underhållande och utdragen som en roman av Jane Austen ska vara. Jag har bara läst Förnuft och känsla tidigare och likheterna mellan de båda böckerna är många. Kärlek och pengar står i centrum. Det är märkligt hur karaktärerna (och möjligen Austen själv) kan vara så romantiskt sinnade och så cyniska på samma gång. En sak till: "Blygdryg och fördom" skulle romanen kunnat heta. Det ordet beskriver nämligen mr Darcy precis.


 Irans dubbla ansikte av Hooman Majd 2010
Månadens enda fackbok fick jag i födelsedagspresent av min man. Det handlar om Irans politik, kultur och religion. Jag tror att författaren försöker ringa in någon sorts folksjäl. Det är ofta subjektivt berättat och boken går även att läsa som en reseskildring. Hooman Majd har rötterna i Iran men har växt upp i England och USA. Han ger ofta tjuvnyp åt  exiliranier eller den västinfluerade övre medelklassen i landet, som inte inser vilket stöd det islamska styret har hos majoriteten av befolkningen. Det är mycket intressant och roligt. Det enda som saknas är en snabb sammanfattning av Irans moderna historia, den får man kolla upp på wikipedia ibland för att hänga med.


Maurice av E.M. Forster, 1971
Helt utan att planera för det lyckades jag läsa två böcker om bögar på engelska universitet på en och samma månad (den första boken var The Lessons). Och vad kan vara bättre? Maurice hittade jag på ljudbok efter att ha letat efter fler böcker av E. M. Forster, författaren till A room with a view. Det visade sig vara en av de bästa böckerna den här månaden. Det är svårt att beskriva hur en författare skriver när han/hon är riktigt bra, men jag tror att det är när läsaren bara följer med utan att tänka på romanens uppbyggnad eller avsikt. Karaktärerna är inte helt sympatiska, men man får känslan av att berättaren beskriver dem precis som de är, med milt överseende. Romanen utspelar sig runt förra sekelskiftet och skrevs runt 1913. Den blev dock utgiven först efter författarens död. Det är fascinerande att läsa en realistisk skildring av manlig homosexualitet i England på den tiden, skriven under en tid då det fortfarande var olagligt och kontroversiellt. Klass verkar dessutom vara nästan ett lika stort hinder som homofobin.

Antal lästa: 6
Varav ...
... omläsningar: 0
... romaner: 5
... serier: 1
... novellsamlingar/antologier: 0
... fackböcker/biografier: 1
... ljudböcker: 2

Tidigare läsrapporter hittar du här.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Nu bär det av till biblioteket!
Hur kan man motstå Maurice med en sån
recension?

Emma sa...

Åh, jag gillar verkligen filmatiseringen av Maurice. Får nog låna hem boken snart.

A sa...

Boken (Maurice) är mycket bättre än filmen! Låna, eller köp ännu hellre, då finns den alltid tillgänglig för omläsning :)