måndag, juli 04, 2011

Läsrapport 6 (juni)

Jag redovisar inte allt jag läser här, bara de böcker jag läser ut. Det kan verka som att jag gillar nästan allting jag läser men ofta är jag tvungen att lägga ner en bok efter bara några sidor då jag tänker: det här leder ingenstans. Här är några jag har gett upp nyligen: The rehersal av Eleanor Catton (för experimentell), Vad jag älskade av Siri Hustvedt (humorlöst om deppiga medelklassmän. Jag gav upp efter bara några sidor). Treasure Island av R L Stevenson (för mycket pirater, men jag har inte gett upp helt än). Beirut, jag älskar dig av Zena el Khalil (åt prosalyrikhållet? Snyggt omslag dock.)

Men allt har inte varit dåligt! Jag har nämligen lyssnat på en av de bästa böckerna ever, en riktig klassiker, nämligen...


To kill a mockingbird av Harper Lee
Tänkte att en roman om en oskyldigt anklagad svart man i amerikanska södern på 30-talet måste vara rätt plågsam att läsa. Så fel jag hade! Boken handlar visserligen om rasism men det är också en väldigt fin uppväxtskildring, och en riktig njutning att läsa. Om man dessutom lyssnar på ljudboken och uppläsaren har en alldeles lagom sydstatsdialekt så är det per-fekt.


Svart flicka, vit flicka av Joyce Carol Oates
Första boken jag läser av Oates, och jag blev inte besviken. Berättaren Genna, en vit flicka, får en svart flicka, Minette, som rumskompis på collage på 70-talet. Historia, samhälle, hudfärg, politik, arv - allt detta får plats i denna historia. Men det mest intressanta är egentligen förhållandet mellan Minette och Genna. Minette är introvert och helt ointresserad av Genna som försöker bli hennes vän. Från början framstår Minette som rumskamraten från helvetet, men efterhand är det snarare Genna som framstår som den riktigt galna med sina stalkertendenser. Romanen lämnar en del frågor, men jag tycker att den var riktigt bra.


Banglatown av Daniela Wilks
Utlämnande självbiografiska serieromaner kommer alltid att vara min fave. Banglatown handlar om att lämna trygga Sverige för Londons slum, och om allt som händer under de tidiga tjugoåren. Precis som de bästa inom genren har Daniela Wilks förmågan att skildra det mest plågsamma i livet, men hon väjer inte heller för att skildra det allra finaste, de lyckligaste stunderna - vilket gör hennes berättande än mer personligt.


Antal lästa: 3
Varav ...
... omläsningar: 0
... romaner: 2
... serier: 1
... novellsamlingar/antologier: 0
... fackböcker/biografier: 0
... ljudböcker: 2

Tidigare läsrapporter hittar du här.

Inga kommentarer: