torsdag, december 08, 2011

Recensionerna trillar inVi har fått ett gäng nya recensioner bara under de senaste dagarna. December är tydligen Hungerhusets månad.

Vi börjar med en riktigt fin recension i Helsingborgs Dagblad signerad Marie Pettersson. Här några citat:
"Berättelsen lånar element och klassiska attribut från såväl skräckfilm som muntliga spökberättelser, och stämningen är verkligen kuslig! Husen är hemsökta, människor återuppstår från de döda och djuren i naturen känns mystiskt uppskruvade. Lägg därtill en både poetisk och dystopisk voiceover-röst som kallar från andra sidan så förstår ni ungefär vart det barkar."
"Berättelsen om de båda flickorna är till en början både lågmäld och realistiskt framförd, men under utan bubblar och fräser det, och snart växer en psykologisk, existentiell och inte minst filosofisk historia fram. Det är både sinnrikt, spännande och mättat."
"Jag blev förälskad i "Hungerhuset", gripen av den poetiska tonen, de filosofiska spörsmålen, den raffinerade storyn och de lysande bilderna – det här är kort sagt ett riktigt bra seriealbum."

Liv Beckström har skrivit i Kommunalarbetaren:
 "Här visas  skickligt många starka känslor av skräck, vrede och övergivenhet. Det är en bok att analysera.
Skickligt berättat, grafiskt starka bilder, men spökhistorien är lite för svart för att klicka hos mig."

Rikard på Shazam utnämner Hungerhuset till ett av årets bästa svenska seriealbum: 
"Hungerhuset kallas på omslaget en spökhistoria och det är verkligen en lyckad spökhistoria som Kanarp och Edenborg fått till. Det är en krypande spänning som stegras ända till det omskakande slutet. En nyckel till att berättelsen lyckas vara skrämmande är att ondskan inte är synlig utan bara närvarande, som en mörk skugga som omsluter systrarna. Den gul/ljusorangea färgläggningen, Kanarps flödande linjer och de suggestiva och rakt igenom vackra teckningarna passar som hand i handske till Edenborgs känsliga manus."

Det har kommit ännu en recension av den franska utgåvan (La maison de la faim). Den här gången på bloggen Une autre historie. Här är ett citat i snabb översättning av C-M:
"Vilken underbar och fantastisk berättelse, lätt färgad av en liten anstrykning av skräck. Men om författarna har placerat sin berättelse i den övernaturliga genren är det bara för att bättre att lyfta fram det verkliga temat de vill behandla. Sorg. Smärtan av förlusten av en mor, oförståendet hos vuxna inför barns behov, vissheten hos de vuxna om att de kan hantera allt, särskilt andras känslor och förnekelsen som hör ihop med dessa känslor, det är om allt detta som Loka Kanarp och Carl-Michael Edenborg vill prata med oss. Ett ord om Loka Kanarps mycket vackra teckningsstil. Magnifik. Den har en rund, mjuk linje som ändå perfekt illustrerar rädsla, tvivel, eller sensualitet (en vacker bild på Elsa i badrummet får henne att se ut som en kvinna och inte som en flicka). Ett sant berättandets mästerskap tillåter henne att skänka scenerna i huset en verkligt otäck ångestladdning. Fruktansvärt effektivt. Efter några bidrag i svenska fanzines ger oss denna första bok chansen att upptäcka henne."


Julsignering ikväll på Söderbokhandeln på Götgatan
Träffa oss och få böcker signerade på Söderbokhandeln i kväll. Det bjuds på glögg och pepparkakor!
Vi är där klockan 19.00-20.00. Här är facebook-eventet.

Inga kommentarer: