onsdag, januari 26, 2011

Ring nobelpriset - jag har ritat en bild!


... och inte bara en bild, utan faktiskt en hel sida. Detta är mitt tips till alla tecknare som vill att det ska gå snabbare att göra klart en bok: gör en stor bild per sida. Snabbt och snyggt.

måndag, januari 17, 2011

Skisser från Hungerhuset

Ikväll har jag bara råkat bli kvar på kontoret, och dessutom har jag skissat klart tre av de svåraste sidorna i kapitel 4 i boken Hungerhuset. Här är några photo booth-bilder på skisserna som jag gjort i januari.


Fredrike bläddrar i sitt fotoalbum och minns bättre tider.Här är några gulliga foton på Elsa och Fredrike. De var roliga att göra för jag fick hitta på nya looks till dem.


Fredrike har det inte lätt.


Fredrike beundrar sig i spegeln.

Förutom detta har jag ikväll skissat bokens enda sexscen. Det var otroligt svårt med anatomi och perspektiv, men jag tror att jag satte bilden till slut. Jag fick googla på sexställningar och kurviga kvinnor. Så mycket snusk jag har sett! Dock sparar jag skissen till att visa annan gång.

tisdag, januari 11, 2011

Kriminella australiensare

Här finns en sida med bilder på kriminella australiensare från 1920-talet. Det är märkligt hur moderna vissa ser ut - man skulle kunna se dem en vanlig dag på söder, medan andra ser helt konstiga ut. Det är även väldigt fint fotograferat. Bra som referenssida i fall man vill göra en serie som utspelar sig i den undre världen på 20-talet. Ansiktena och kläderna inspirerar.

Jag rekommenderar verkligen att du kollar på alla bilderna.

söndag, januari 02, 2011

2010-listan

På uppmaning av Johannes Klenell på Galagobloggen presenterar jag här en egen lista över serieåret. Jag vill ju inte vara en sämre gentleman än Klenell och har alltså inte med Kolik förlags egna böcker på listorna.

Årets tre bästa svenska album:

1 Frances 2 av Joanna Hellgren (Galago)
2 Om någon vrålar i skogen av Malin Biller (Optimal press)
3 Svinet av Åsa Grennvall (Galago)

Tycker att det har varit en riktigt bra utgivning över lag, och jag har fortfarande ett par böcker som jag inte hunnit läsa än.

Bästa utländska seriealbum:
Det verkar som att jag bara har läst ett utländskt seriealbum från 2010: Make me a woman av Vanessa Davis. Det var inte jättebra. Davis har en snygg stil och ett charmigt sätt att berätta men that's it. Det rör sig alltså om "slice of life"-självbiografi, och under läsningens gång kan jag bara tänka: det här skulle Sara Hansson eller Daniela Wilks kunna göra bättre.

Årets bästa seriehändelse:
Kommer inte på någon speciell händelse men något som har varit roligt har varit alla nya bekantskaper i seriesvängen. Crack!-festivalen i Rom var också skoj 2010.

Årets sämsta seriehändelse:
...måste förstås vara barnporrdomen mot mangaöversättaren i somras. Det som var positivt var att i princip hela seriesverige och resten av kultursverige vände sig mot domen och att en debatt startades. En grupp bildades på facebook med namnet Stop comics cencorship in Sweden.

Förhoppning inför 2011/vad jag ser fram emot:
Jag tror att serieåret 2011 kommer slå alla rekord. Självbiografin kommer fortsätta sitt segertåg men får konkurrens av genreserien som återkommer i ny, uppfräschad version i Utopi magasin. Jag hoppas också på fler oväntade samarbeten, i stil med Johnossi comics, under året. Seriefestivalen SPX 2011 kommer förstås bli den bästa någonsin, det säger ju sig självt.