onsdag, februari 09, 2011

Färgläggning
Förra veckan pysslade jag lite med färgläggning i datorn. Jag har lagt ett lagar av inscannad kartong i grunden av varje bild för att få mer struktur i färgerna. Tanken är att den ska tryckas i tvåfärg: svart och olika nyanser av brunt. Nu ska jag börja skissa på kapitel 5 av 6.

Ps: Jag har lagt upp lite foton på Kolikbloggen från helgens invigning av Serieteket och releasen för Umbra.

torsdag, februari 03, 2011

Läsrapport

Inspirerad av Sara på Glory box tänkte jag göra en liten sammanställning av de böcker jag läst i januari. 2011 ska nämligen bli Bokens år har jag tänkt. 

Januari 2011Fågelbovägen 32 av Sara Kadefors
Denna bok hade många likheter med Kadefors andra bok, Borta bäst, som jag läste i januari. Båda handlar om vanliga Svenssons som har hamnat fel och försöker ta ta i sina liv samtidigt som de desperat kämpar för att upprätthålla fasaden. Lite mörkare än den andra boken, men väldigt fängslande. I skuggan av Tingsten av J. Tingsten Klackenberg
Jag trodde att den här boken skulle handla om Herbert Tingsten (mest känd som liberal debattör och chefredaktör för DN), då den är skriven av hans barnbarn. Men jag borde ha läst baksidestexten bättre, för historien uppehåller sig mest vid författarens mors alkoholism, och det blir ganska jobbigt och sorgligt.Just kids av Patti Smith
Det är svårt att inte ta Patti Smiths ungdomsårsskildring till sitt hjärta. Här finns konstnärs- och fattigt bohemliv i New York på 60- och 70-talet. Här finns ett stort galleri av kända personer som bor på Chelsea Hotel. Och i centrum av historien finns förstås förhållandet mellan Patti Smith och Robert Mapplethorpe. Allt utspelar sig innan de blev kända. Berättandet är lika lättbegripligt och trivsamt som ett ovanligt bra sommarprogram på p1, och därför är boken perfekt att lyssna på (via elib.se) när man sitter och tecknar.


Blått, vitt, grönt av Maïssa Bey
Jag tänkte att Blått, vitt, grönt skulle ge mig någon slags ingång till Algeriets 1900-talshistoria, på samma sätt som Persepolis av Marjane Satrapi har fått mig intresserad av Iran. Och det gjorde den. Vi får följa två personer, från barndomen till unga vuxna, och genom dem se hur samhället förändras i Alger från 60-talet fram till början av 90-talet. Skulle gärna läsa mer i den här stilen, speciellt nu när det händer så mycket i Nordafrika.


Leka med modernismen av Ingela Lind
En insatt och inspirerande introduktion till Bloomsburygruppen (med Virginia Woolf i spetsen) och modernismen.Revolutionary road av Richard Yates
Den här boken blev ju film för några år sen, och då skulle alla läsa den. Jag tvekade på grund av temat: ett par i en amerikansk förort som går varandra på nerverna. Men det visade sig att boken skulle bli månadens läsupplevelse. Språket, humorn, det faktum att den utspelar sig under vad historikerna kallar "Mad men-tiden"- allt detta fick mig på fall. Den påminde mig om Nabokovs Lolita, även om temat är mer vardagsnära. Jag kommer definitivt kolla upp fler böcker av denne man.

Antal lästa: 6
Varav ...
... omläsningar: 0
... romaner: 3
... serier: 0
... novellsamlingar/antologier: 0
... fackböcker/biografier: 3
... ljudböcker: 3