onsdag, april 27, 2011

Textmässan - remixtävlingTill förra årets Textmässa tecknade jag en bild av en glass som skriver en roman som kommer att definiera dess generation. I år är samma bild utgångspunkten i en tävling där man kan vinna 10 böcker från Vertigo förlag. Jag citerar:
"Vi vill bjuda in er, inte bara som besökare under mässan, utan som kreatörer av Textmässans ansikte utåt. I tioårspresent önskar sig nämligen glasstruten en remix av sitt eget ansikte. Dvs, vi ger er fria händer att vara kreativa med vår logga. Klipp och klistra, fotografera, rita av, kalkera, måla om och placera in struten i nya miljöer. Gör en parafras genom att rita en likadan, men ändå annorlunda bild. Eller klä ut dig till strut och ta ett foto. Posta sedan resultatet på Textmässans fanpage på Facebook. Den bild som flest gillar vinner!" 


Här är facebooklänken till tävlingen!
Och här är en länk till Texmässans hemsida. Mässan är 7 maj 2011 i Stockholm.

tisdag, april 26, 2011

Före/efter

Just nu gör jag om en del sidor som inte duger i första kapitlet. Då var figurerna helt nya för mig och under arbetets gång har de ändrat utseenden. Fredrike har framför allt blivit gulligare för varje sida.


Före:


Efter:

söndag, april 24, 2011

lördag, april 16, 2011

Barnboksfavoriter del 2: från barndomen

Nu, förstår ni, kommer fortsättningen på det här inlägget där jag visar barnböcker som jag har i bokhyllan.

Det är kanske inte så konstigt att många svenska serietecknare nämner Ilon Wikland som en inspirationskälla. Dels är vi förstås präglade av hennes böcker från barndomen och dels är hennes stil ofta passande för just serieteckning. Jag tänker alltså främst på när hon använder out-lines som i bilden ovan - det är den stilen jag gillar bäst. Ilon Wikland är mest känd som Astrid Lindgrens medarbetare men hon har även författat böcker själv och jobbat med andra författare, som här med Kerstin Thorvall. Jag gillar den hemtrevliga stämningen, färgerna, figurerna och hitte-på perspektiven, som hon använder i både interiörer och exteriörer.


Två böcker med bilder av Ilon Wikland, båda från Myrorna.


Bodil Hagbrink är kanske inte lika känd - men den här boken, Hemma på Vidda (1984), innehåller några av barnbokshistoriens finaste och mest stämningsfulla bilder. Och den allra, allra finaste är den här:


Detta måste väl ändå vara själva sinnebilden av lycka; man har fått upp sin kåta (eller motsvarande), det har börjat snöa och är kallt utanför, men inne i värmen finns mat, hundar, gemenskap och kläder som hänger på tork. Detta kommer vara familjens hem i flera månader framöver. Ahhhh, jag dör!Ok, nu har ni förstått vad jag gillar. Därför är det nästan pinsamt att visa upp den här boken, och den bästa bilden. Det är samlingsboken När vi var barn av Ann-Madeleine Gelotte som handlar om tre generationers uppväxtår (mormor, mamma och Ann-Madeleine själv berättar). Än en gång är det en inomhusbild, än en gång mysigt och tryggt. Men jag kan väl inte hjälpa att det är roligt att se precis hur stugan ser ut, eller att det är fint att alla ligger där i utdragssofforna tillsammans, under färgglada filtar, eller att väggarna är tapetserade med tidningspapper?! Det finns en enkelhet i bilderna som jag uppskattar också.

De två sistnämnda böckerna är i alla fall väl värda att köpa hem ifall ni ser dem på loppis någonstans. Om ni gillar förr-i-tiden, mysigt och ombonat. Och det lär ni ju göra.

fredag, april 08, 2011

Fredagsjobbar
Jag ritar en karta och lär mig samtidigt att hitta på Blasieholmen. Det kan sannerligen behövas. Varje gång jag ska till Länsmusikens kontor på Nybrokajen tappar jag bort mig och irrar omkring bland alla högkulturella byggnader. Det var kanske just därför jag fick det här illustrationsuppdraget av dem. Smart.

onsdag, april 06, 2011

Läsrapport 3 (mars)

Åh, besvikelse! Bara tre lästa böcker under mars månad - och det här som skulle vara Bokens år! Två veckor i mars var jag bortrest i Österrike och Italien, men det var inte sitta still och läsa-semester utan varje dag baserades på ett strängt schema med inplanerade musei- palats- och utställningsbesök. Vi har sett allt, helt enkelt - och knappt hunnit andas ut mellan varven. Dessutom gick alla tåg extremt fort, eventuellt för att hindra mig att uppnå mitt läsmål. Jag åkte från stad till stad med den nya Hunter-biografin utan att hinna öppna den ens en gång. De stora italienska måltiderna gjorde mig för däst för att jag skulle kunna läsa på kvällen... etc... etc...
Det här är i alla fall vad jag har läst:


Easter parade av Richard Yates
Den förra Richard Yates-boken jag läste, Revolutionary road, var en av årets bästa läsupplevelser så jag var väldigt sugen på att läsa den här. Easter parade har ett liknande tema (uttråkade människor i förorten som aldrig lyckas åstadkomma något med sina liv) men är ganska annorlunda till sin karaktär. Den kommer inte alls lika nära karaktärerna. Flera gånger under läsningen frågar jag mig vad meningen är med berättelsen. Vad vill han säga? Ändå blir jag indragen och sitter i nästan andlös spänning inför det briljanta slutet. Kanske är det just det som är riktigt vardagsnära som berör mig mest. Jag kan inte motivera varför jag gillar det här temat så mycket, men jag har ju märkt att det finns fler som gör det - så jag kan väl inte vara helt konstig om jag säger att jag vill läsa mer av Yates.


Döda vita män av Johan Hakelius
Kortbiografier över engelska män (främst överklass) under 1900-talet. Det här var månadens bästa bok, den var nästan oavbrutet underhållande och intressant. Det är på det här sättet jag egentligen vill att historia ska vara - en samling underhållande anekdoter - och så lär man sig om till exempel det brittiska fascistpartiet av bara farten. 
Döda vita män passar också ihop med Leka med modernismen (om Bloomsburygruppen) som jag läste i januari. Många namn dyker upp igen och så får man känna sig smart för att man redan "känner" dem.


A room with a view av E. M. Forster
E. M. Forster var en del av bloomsburygruppen vilken är anledningen till att jag ville läs den här boken. Det är en lättsam och engelskt charmig historia om en flicka som försöker hitta sig själv. Mycket prat, humor, England och Italien.
Äntligen läste jag en bok på engelska. Jag vill ju gärna lära mig språket genom romaner, men vissa ord i Room with a view, tvivlar jag på om de ens finns kvar. Den är ändå skriven 1908.

Antal lästa: 3
Varav ...
... omläsningar: 0
... romaner: 2
... serier: 0
... novellsamlingar/antologier: 0
... fackböcker/biografier: 1
... ljudböcker: 0 

(Här kan du läsa Glory Boxs läsrapport, vilken inspirarade mig att börja på min.)