onsdag, december 21, 2011

En tidig julklapp från Frankrike

Igår fick vi ett stort paket ända från Frankrike. Vad kunde det vara?

"Låt oss öppna och se!""OMG!"


"Ah, La maison de la faim, je t'aime!"


"Vilken välsignad jul!"

tisdag, december 20, 2011

Här kan man köpa Hungerhuset

Folk frågar mig ofta var man kan köpa Hungerhuset*. Jag brukar rekommendera seriebutikerna eller nätbokhandeln. Här kommer listan över butiker som garanterat har boken, för här har jag och C/M nämligen signerat:

 Bitte Andersson, Matilda Ruta, jag och Carl-Michael Edenborg på Hallongrottan. Foto: Stef Gaines

Hallongrottan
Förutom serieböcker har Hallongrottan alla böcker inom det feministiska och queera spektrat. De har även en del kitchgrejer, smycken, t-shirts och liknande. 
Hallongrottan, Bergsundsgatan 25, T-bana: Hornstull

Söderbokhandeln
Kanske Stockholms bästa bokhandel, bara för att det är fint och mysigt där. 
Söderbokhandeln, Götgatan 37, T-bana: Medeborgarplatsen

 Jag på SF-bokhandeln i söndags.

SF-bokhandeln
Mycket serier, fantasyböcker på över 1000 sidor, dvd:er, brädspel mm. Det säljer även trollstavar. 
SF-bokhandel, Västerlånggatan 48, T-bana: Gamla stan

Café Sodom
Förutom kaffe säljer Café Sodom böcker från Vertig och Kolik förlag till högst rimliga priser.
Café Sodom, Bellmansgatan 26, T-bana: Mariatorget


Bonus: Om du vill köpa boken i Göteborg eller Malmö så finns den på SF-bokhandlarna!

*Obs SANT, inte bara reklamtrick!

Jag har ritat i Galago


Tro det eller ej, men har med en serie i Galagos julnummer! Det var ca två och ett halvt år sen jag var med sist, så det är en ovanlig tilldragelse. Några andra tecknare som är med i det här numret: Sara Granér, Anneli Furmark, Pontus Lundkvist, Sara Hansson med fler.


Serien heter Ormhäxan och är på åtta sidor. Om du gillade Hungerhuset så kommer du kanske gilla Ormhäxan, det är lite samma grej: barn på landet, något kusligt, utsatthet etc. Det förekommer även en rotvälta.


Japp! Så... jag går och borstar tänderna nu då...

onsdag, december 14, 2011

Sammanfattning av Bokens år

2011 har varit ett rätt trist år som jag gärna lägger bakom mig. Men en grej har varit bra, nämligen temat: Bokens år. Varje månad har jag dokumenterat min läsning här på bloggen. Endast helt utlästa böcker får vara med på listan. Vanligtvis läser jag 3 - 6 böcker per månad. Januari till och med november har jag läst 66 böcker. Jag tror inte att decembers läsrapport har så mycket att bjuda på så jag kan lika gärna sammanfatta redan nu.

Bästa skönlitterära:
To kill a Mockingbird av Harper Lee
Buddenbrooks av Thomas Mann
Revolutionary road av Richard Yates
Maurice av E.M Forster
Oskuldens tid av Edith Wharton

Det är kanske inte förvånande att mina bästa romaner det här året har varit klassiker. Det finns ju en anledning till att de har blivit det. Redan i januari lästa jag min första Richard Yates-roman och sen dess har det blivit tre till. Alla mycket läsvärda om man gillar amerikans medelklass och total hopplöshet redan från första sidan.
  Genom Ingela Linds Leka med modernismen upptäckte jag E M Forster, som jag läst tre böcker av i år. Maurice var egentligen den enda som var ett riktigt kap.
  Ett annat tema för årets läsning har varit afrikansk litteratur. Allt gott ska komma dig till del av Sefi Atta (Nigeria) och Coconut av Kopano Matlwa (Sydafrika) kan jag varmt rekommendera. Båda är utgivna av Tranan.
  Jag har också upptäckt Rosenlarv förlag som ger ut böcker av kvinnliga författare från förra och förrförra seklet. Från dem kan jag rekommendera Ett år av Emilie Flygare-Calén (Publicerades första gången 1884) och Kvinnlighet och erotik av Anne Charlotte Leffler (Publicerades första gången 1890).

Bästa facklitteratur:
Irans dubbla ansikte av Hooman Majd
Victoria Benedictsson av Birgitta Holm
Döda vita män av Johan Hakelius

Bästa seriealbum:
Utländska: Svart tomtebloss av Kerascoët
Svenska: Mats Kamp av Mats Jonsson

Vad blir det för böcker nästa år? Några nya fantastiska, inga alls, eller exakt samma som i år en gång till? Detta får framtiden utvisa!

Kom till Café Sodom i kväll!

Först en ny recension:


"Huset är manipulativt, klär sig i andra skepnader och kroppar, gör allt för att överlista dem. Då gäller det att lita på sin syster så mycket att det trotsar rädsla, tvivel och kärlek."

"Att ge huset en röst och att det tilltalar läsaren direkt är ett av de starkaste berättartekniska grepp jag har läst i genren. Känslan blir att man som läsare hela tiden är iakttagen och lika utsatt för det som utspelar sig i romanen som karaktärerna i den. Jag som redan från början är lättskrämd vill i slutet av boken egentligen inte se bilderna, det blir som att se en skräckfilm med en kudde för ansiktet, jag läser replikerna, skymtar allt det otäcka och bläddrar vidare."

Fin recension av Hungerhuset, skriven av Emelie Novotny på Dagensbok.com.JULMARKNAD PÅ CAFÉ SODOM I KVÄLL

Onsdag 14 december: Julbokmarknad på Café Sodom. Kolik förlag, Sphinx bokförlag, ETC och Vertigo förlag finns på plats. Jag och Carl-Michael signerar Hungerhuset. Här är facebook-eventet.

Café Sodom, Bellmansgatan 26
Klockan 19.00 - 21.00

måndag, december 12, 2011

Veckans evenemang

Tisdag 13 december: Jag, Carl-Michael Edenborg och Matilda Ruta pratar med Bitte Andersson om serier och skogen. Bästa sättet att fira Lucia på! Kom i julstämning med glögg och våfflor. Här är facebbook-eventet.

Hallongrottan, Bergsundsgatan 25
Klockan 19.00 - 21.00

Onsdag 14 december: Julbokmarknad på café Sodom. Kolik förlag, Sphinx bokförlag, ETC och Vertigo förlag finns på plats. Jag och Carl-Michael signerar Hungerhuset. Här är facebook-eventet.

Café Sodom, Bellmansgatan 26
Klockan 19.00 - 21.00Torsdag 15 december: Sci-fi-improvisationsteater med Utopi magasin. I samarbete med Improvisation & co bjuder Utopi magasin in till en impro-föreställning med science fiction-tema. Efter föreställningen blir det barhäng och bokbord, där våra tecknare
signerar böcker att ge bort i julklapp till andra eller sig själv!
Inträde 90 kr. Här är facebook-eventet.

Improvisation & co, Hagagatan 48
T-bana: Odenplan
Klockan 19.00 - 22.00
(Kom i tid!)


Lördag 17 december: Jag och Carl-Michael signerar böcker på SF-bokhandeln.


SF-bokhandeln, Västerlånggatan 48.
Klockan 14.00 -15.00

torsdag, december 08, 2011

Recensionerna trillar inVi har fått ett gäng nya recensioner bara under de senaste dagarna. December är tydligen Hungerhusets månad.

Vi börjar med en riktigt fin recension i Helsingborgs Dagblad signerad Marie Pettersson. Här några citat:
"Berättelsen lånar element och klassiska attribut från såväl skräckfilm som muntliga spökberättelser, och stämningen är verkligen kuslig! Husen är hemsökta, människor återuppstår från de döda och djuren i naturen känns mystiskt uppskruvade. Lägg därtill en både poetisk och dystopisk voiceover-röst som kallar från andra sidan så förstår ni ungefär vart det barkar."
"Berättelsen om de båda flickorna är till en början både lågmäld och realistiskt framförd, men under utan bubblar och fräser det, och snart växer en psykologisk, existentiell och inte minst filosofisk historia fram. Det är både sinnrikt, spännande och mättat."
"Jag blev förälskad i "Hungerhuset", gripen av den poetiska tonen, de filosofiska spörsmålen, den raffinerade storyn och de lysande bilderna – det här är kort sagt ett riktigt bra seriealbum."

Liv Beckström har skrivit i Kommunalarbetaren:
 "Här visas  skickligt många starka känslor av skräck, vrede och övergivenhet. Det är en bok att analysera.
Skickligt berättat, grafiskt starka bilder, men spökhistorien är lite för svart för att klicka hos mig."

Rikard på Shazam utnämner Hungerhuset till ett av årets bästa svenska seriealbum: 
"Hungerhuset kallas på omslaget en spökhistoria och det är verkligen en lyckad spökhistoria som Kanarp och Edenborg fått till. Det är en krypande spänning som stegras ända till det omskakande slutet. En nyckel till att berättelsen lyckas vara skrämmande är att ondskan inte är synlig utan bara närvarande, som en mörk skugga som omsluter systrarna. Den gul/ljusorangea färgläggningen, Kanarps flödande linjer och de suggestiva och rakt igenom vackra teckningarna passar som hand i handske till Edenborgs känsliga manus."

Det har kommit ännu en recension av den franska utgåvan (La maison de la faim). Den här gången på bloggen Une autre historie. Här är ett citat i snabb översättning av C-M:
"Vilken underbar och fantastisk berättelse, lätt färgad av en liten anstrykning av skräck. Men om författarna har placerat sin berättelse i den övernaturliga genren är det bara för att bättre att lyfta fram det verkliga temat de vill behandla. Sorg. Smärtan av förlusten av en mor, oförståendet hos vuxna inför barns behov, vissheten hos de vuxna om att de kan hantera allt, särskilt andras känslor och förnekelsen som hör ihop med dessa känslor, det är om allt detta som Loka Kanarp och Carl-Michael Edenborg vill prata med oss. Ett ord om Loka Kanarps mycket vackra teckningsstil. Magnifik. Den har en rund, mjuk linje som ändå perfekt illustrerar rädsla, tvivel, eller sensualitet (en vacker bild på Elsa i badrummet får henne att se ut som en kvinna och inte som en flicka). Ett sant berättandets mästerskap tillåter henne att skänka scenerna i huset en verkligt otäck ångestladdning. Fruktansvärt effektivt. Efter några bidrag i svenska fanzines ger oss denna första bok chansen att upptäcka henne."


Julsignering ikväll på Söderbokhandeln på Götgatan
Träffa oss och få böcker signerade på Söderbokhandeln i kväll. Det bjuds på glögg och pepparkakor!
Vi är där klockan 19.00-20.00. Här är facebook-eventet.

måndag, december 05, 2011

Det känns som att fylla år

Den franska utgåvan av Hungerhuset - La maison de la faim.


För någon vecka sen kom min och Carl-Michaels serieroman Hungerhuset ut på franska under titeln La maison de la faim på det ärevördiga förlaget Actes Sud/ L'An 2. Detta är något den franska dagstidningen Le Monde (!!) har uppmärksammat. De skriver så här:

‎"Man behöver inte vara ett fan av skandinavisk litteratur eller film för att låta sig förföras av den giftiga charmen i denna serieroman i tvåfärg, där fantasi blandas med psykologisk spänning. Som en metafor för skog och skugga, berättar detta glupska hus för oss, med innerlighet, om barndomens ångest inför saknaden och tomheten."

Läs hela recensionen på franska på Le Mondes hemsida.

Här nedan finns ett utdrag ur serien (på svenska). Klicka på bilden!


Open publication - Free publishing - More news

... men om du bara vill ha en teaser kan jag rekommendera Hungerhusets boktrailer:


Dessutom:

Om du vill ge bort ett signerat exemplar av Hungerhuset till någon i julklapp som har du din chans på torsdag. Då signerar jag OCH Carl-Michael böcker på Söderbokhandeln, Götgatan 37. Vi är där klockan 19.00 - 20-00.

PS:
Om du vill slå två flugor i en smäll, lägga alla äggen i en korg etc etc så kan du ge bort en prenumeration på Utopi (4 nr) och få Hungerhuset eller någon annan av av höstens nya böcker som premiebok! Klicka här!
torsdag, december 01, 2011

"en bildmässigt spänstig historia" (?)


Hungerhuset har recenserats:

"Ansiktenas tuschade linjer är både följsamt eleganta och fulla av viljor, integritet. Varje näsa har en egen riktning och det är ögonparens uttryck snarare än dialogen som skapar spänning."
Ida Säll, Aftonbladet

Läs hela recensionen här!