onsdag, februari 29, 2012

onsdag, februari 22, 2012

Läst i januari


Herr Arnes penningar av Selma Lagerlöf (1903)

Jag är verkligen ett Lagerlöf-fan, men den här korta romanen var lite seg tycker jag.


Rosen på tistelön av Emelie Flygare-Carlén (1842)

Fantastisk roman som var en riktig bestseller på sin tid. Utspelar sig i bohuslänska skärgården. Mördare, rättskaffens män, olycklig kärlek, sinnessjukdom, mörka hemligheter etc etc. Rekommenderas.Själens osaliga längtan av Audrey Niffenegger 2010

Helt okej ungdomsroman med spöktema.


Antal lästa: 3
Varav:
romaner: 3
serier:
novellsamlingar/antologier: 0
fackböcker/biografier: 
ljudböcker: 0
på engelska: 0

Läst i december


Young hearts crying av Richard Yates (1984)

Charlie av Margareta Suber (1932)


Tigermammans stridsrop av Amy Chua (2011)

Är lite efter med läsrapporteringen, men kan i alla fall säga att Young hearts crying vår något av det bästa jag läste förra året.

Antal lästa: 3
Varav ...
... omläsningar: 0
... romaner:2
... serier:
... novellsamlingar/antologier: 0
... fackböcker/biografier: 1
... ljudböcker: 0

Dagens ritbord

Några bilder från pågående projekt: ABF-boken.

 Det bästa med den här bilden är mössan till vänster. Det är en sån där mössa med bolltofs. Härligt.


ABF-boken goes That 70's show. Mestadels kör jag med lite allmänt 50-talsaktiga kläder för att det passar teckningsstilen, men här har jag ansträngt mig för att få till tidsenliga kläder från 70-talet.

Den här bilden symboliserar min kreativa process. Det är alltså mina inre barn som förstör min koncentration när jag ska skriva och teckna. Dåligt.

måndag, februari 20, 2012

Dagens naglar + dagens ritbord

Blue Steel-naglar.
 En bild från ABF-boken.

 Nytt rum på jobbet, nya affischer.


Fiskar, fågel och cykel - allt som jag gillar i en bild.

tisdag, februari 14, 2012

söndag, februari 12, 2012

Djur var bättre förr!

 Bilder och beskrivningar kommer härifrån.


Lamb with monstrous head, Aldrovandi, Historia Monstrorum, 1642.Child with a multitude of small animal heads on its joints, Aldrovandi, Historia Monstrorum, 1642.

Monstrous marine horse, Aldrovandi, Historia Monstrorum, 1642.

Monster with a donkey's head, breasts, a horse's hoof, hand, bird's foot, rooster's head as a tail, Aldrovandi, Historia Monstrorum, 1642.


Monstrous carp, Aldrovandi, Historia Monstrorum, 1642. Fisken är min favorit! (För den är glad!)


Child with fissured, flaky skin, Aldrovandi, Historia Monstrorum, 1642.


Pig with human head and hands, Aldrovandi, Historia Monstrorum, 1642.Vilken är DIN favvo??

torsdag, februari 09, 2012

Fransmännen har skrivit


 Här är några reaktioner på La maison de la faim - min och Carl-Michaels serieroman på franska!

Actua BD skriver:

"En fantastisk berättelse som undertecknats av ett svenskt par, i en atmosfär färgad av rädsla ... Denna originella och mycket eleganta grafiska roman går att läsa på många sätt. (...)Här är vi med Hungerhuset i berättelsernas stora tradition: en sjukdomskänsla, en hemlighet, ett hot ... Med hjälp av en tydlig linje färgad av både europeiska och amerikanska skolor, serverar Loka Kanarp detta scenario briljant. Hennes teckningar i tvåfärg är som en lax som simmar mellan det nostalgiska och drömlika." 

(Jag free-stylade lite med google translate där på sista stycket... Ni får rätta mig om jag har fel.)


Belgiska Le Soir skriver:

"Genom att glida in i mörkret, tränger de båda systrarna in i ett skrämmande mellanrum. Med ett poetiskt språk och ett avrundat tecknande med skarp svärta, destillerar de båda svenska författarna en spökhistoria. Mellan de maskätna plankorna får flickorna känna förlustens tyngd och de förändras för alltid."

Auracan skriver:

"De svenska författarna till detta album i orange och svart berättar om två systrars mycket olika sörjande. Hos den ena ett desperat upprors dövhet, hos den andra behovet av kärlek och trygghet. Men var och en behöver sin syster. / Spänningen som författarna ingjuter förstärks av Loka Kanarps skarpa, naiva och runda linjer, som en av dessa bleka gamla dockor som väcker fasa i skräckfilmernas skådespelare. / En vacker historia som är värd att upptäcka."

måndag, februari 06, 2012

Dagens serie

Än en gång granskar vi kroppsdelar från män i historien. Det är dags för ett "nytt" avsnitt av den kultförklarade följetongen "Bevarade män".


 Läs tidigare avsnitt här!

fredag, februari 03, 2012

torsdag, februari 02, 2012

litteraturhistoria + snusk = serier

Här är fyra sidors serier som jag gjorde till Voltaire i somras. Om ni inte pallar läsa alla så kan jag säga att nr. 3 är bäst. Klicka på bilderna för att se dem större!
Libération skriver om Rayon frais


Libération uppmärksammade antologin Rayon frais (utgiven av Galago och Les Requins Marteaux) på ett uppslag med många bilder. Så här skrev de om mitt och Carl-Michaels bidrag:
”En sak som slår en som en måhända kulturell skillnad, är antalet kvinnor som tar initiativet i parrelationen. Antingen för att förtrycka (det händer) eller för att betrakta män som objekt. Detta är fallet i den oroande Tableau de chasse (Fyndet) av Loka Kanarp och Carl-Michael Edenborg, där en ung kvinna tar med sig en kille hem, klär av honom och njuter av att få honom att komma. Han frågar: ”Ska inte du klä av dig?” Nej, hon föredrar att njuta av åsynen av hans vackra kropp, förklarar hon, och tar därmed i beslag den voyeuristiska impuls som man annars allmänt tror är en manlig egenskap. Samma författarpar ger samtidigt ut en den obehagliga Maison de la faim på Actes Sud l’An 2.” - Eric Loret, Libération
 Läs hela recensionen på franska här!

onsdag, februari 01, 2012

Bilder från seriefestivalen i Angoulême

I fredags förra veckan åkte jag och Carl-Michael till seriefestivalen i Angoulême, Frankrike, för att se hur våra franska läsare ser ut. Vår bok Hungerhuset kom ut på franska för ett par månader sen under titeln La maison de la faim.

Dessutom medverkade jag tillsammans med en grupp svenska tecknare i en utställning på temat Strindberg. Utställningen, "Livet är inget för amatörer", är arrangerad av Seriefrämjandet, kurator är Josefin Svenske och producent Fredrik Strömberg. Efter Angoulême visas den upp på Svenska institutet i Paris.

Och: Galago har precis släppt sin första antologi på franska i samarbete med Les Requins Marteaux. Jag och Carl-Michael medverkar med vår snuskserie "Fyndet" (minns inte vad den hette på franska). Faktiskt samma serie som fick vår franska förläggare på Actes sud/ L'An 2 att få upp ögonen för oss från början, då den publicerades på engelska.

Här är några bilder från signeringen i Actes suds monter i alternativtältet:I den här montern satt vi i princip hela lördagen. Det var väldigt kul att signera till fransmännen. Bredvid oss satt Lucie Lomova (i rött) och signerade sin bok Les Sauvages.


Carl-Michael i montern.


Vi lärde oss snabbt att det gällde att göra ambitiösa signeringar som tog lång tid, för att fånga folks intresse. Det blev mycket teckningar av skog.

 

Några av de franska läsarna såg ut så här:

 


I pausen sprang vi iväg för att se utställningen.


Vi möttes av coola killar i solglasögon.


Fabian Göransons Strindberg.


 Knut Larsson.


Min Strindbergstablå föreställer August och Siri som bråkar om hennes hund. Det är från en scen ur En dåres försvarstal.


Jag var chockad över brutaliteten i detta äktenskapsgräl. Jag försökte att inte lägga mig i, men:Jag kunde ha blivit kvar i timmar om jag inte lyckats lugna ner mig.Joanna Hellgrens Strindberg.


... med författarna/ dramatikerna Alfhild Agrell, Anne Charlotte Leffler och Frida Stéenhoff i bakgrunden.


Anneli Furmark.


Jag, Matilda Ruta och Josefin Svenske vid Matilda Rutas tablå.

Fler bilder från utställningen finns på Fredrik Strömbergs blogg.